Valikko Sulje

Saimaa sai matkailustrategian vuosille 2021–2025

Kuvassa matkailustrategian kannessa oleva Saimaan järvimaisema.

Etelä-Karjalan maakuntahallitus hyväksyi Saimaan matkailustrategian 2021–2025. Strategia sisältää myös molempien maakuntien, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon, maakunnalliset matkailun kehittämislinjaukset. Kyseessä on ensimmäinen maakuntarajat ylittävä alueellinen matkailustrategia Suomessa.

Matkailustrategia on osa pitkäjänteistä yhteistyötä, jota Etelä-Karjala ja Etelä-Savo ja Varkauden kaupunki ovat tehneet Saimaan matkailun edistämiseksi jo vuosien ajan. Alueen matkailutoimijat ovat solmineet Saimaa-sopimuksen, jonka tavoitteena on kasvattaa yhteiseen Lake Saimaa Purest Finland -brändiin pohjautuvalla matkailumarkkinoinnilla matkailijamääriä ja matkailutuloa Saimaan alueella.

Kuvassa lukuja Saimaan alueen matkailusta.

Sopimuksen allekirjoittajat perustivat tavoitetta edistämään Lake Saimaa -yhdistyksen, joka rekisteröitiin toukokuussa 2020. Yhteisen brändin ja yhdistyksen lisäksi todettiin tarve yhteiselle, elinkeinon kehittämistä ohjaavalle matkailustrategialle, joka valmisteltiin syksyn 2020 ja talven 2021 aikana.

Saimaan matkailustrategiaa ei ole tehty tiekartaksi vaan merikortiksi. Merikortille on kirjattu kolme keskeistä väylää, jotka ovat Samassa saimaalaisten veneessä, Ilmiömäinen Saimaa ja Helposti saavutettava Saimaa. Keskeiset kehittämisteemat ovat siis yhteinen tekeminen, alueen omaleimainen ja ilmiömäinen palvelutarjonta sekä saavutettavuus. Näiden väylien kautta matkailustrategia johdattaa Saimaan matkailua kohti tavoitetta, joka on olla vuonna 2025 Suomen kolmen tunnetuimman matkailualueen joukossa.

Saimaan matkailustrategia kytkeytyy maakuntien maakuntastrategia- ja maakuntaohjelmaprosseihin. Se on myös linjassa sekä kansallisen matkailun tiekartan että Visit Finlandin suuraluetyöskentelyssä tuotetun Lakeland-suuralueen strategian kanssa. Strategiaa täydentävät vuotuiset markkinointistrategiat ja -suunnitelmat, seudulliset ja kunnittaiset matkailustrategiat ja sen toivotaan konkretisoituvan tavoitteelliseksi tekemiseksi esimerkiksi yhteisten kehittämishankkeiden kautta.

Lisätietoja: Kehittämispäällikkö Anu Talka, p. 040 350 8111, anu.talka@ekarjala.fi