Etelä-Karjalan liittoEnsimmäinen japanilaisperhe saapui Lappeenrantaan

Ensimmäinen japanilaisperhe saapui Lappeenrantaan

kuvassa Lappeenrannan juna-asemalla japanilainen Oonon perhe ja Jyri Lintunen


3 Months by Lake Saimaa -ohjelma pyörähti käyntiin

Pian yksi vuotta täyttävä tokiolainen Momo Oono pääsee viettämään ensimmäistä syntymäpäiväänsä elokuun alussa Saimaan rannoilla Lappeenrannassa. Momon isä Katsumasa Oono tuli valituksi ”3 Months by Lake Saimaa” -ohjelmaan, joka tuo aasialaisia huippuosaajia tutustumaan Etelä-Karjalan liiketoimintaympäristöön ja yhteistyömahdollisuuksiin. Momo pääsi luonnollisesti isän ja äidin matkaan.

Oonojen perhe saapui Lappeenrantaan keskiviikkoaamuna junalla. Pienen Momon äiti Akiko Oono kertoo 12 tunnin lennon Helsinkiin menneen sujuvasti. Ensi kertaa ulkomaille matkannut pikkumies oli selvinnyt lennosta hyvin. Lappeenrannan rautatieaseman pihalla häntä jo naurattaa. Iloisesta luonteesta päätellen Momo tulee sopeutumaan karjaiseen elämään hyvin.

Momo ja Akiko Oono

Lappeenrannan asemalla Oonoja olivat vastassa Etelä-Karjalan liiton tukihenkilöt. 3 Months by Lake Saimaa -ohjelma on luvannut olla apuna ohjelmaan osallistujille kaikissa käytännön asioissa, jotta lyhyt Suomen aika voitaisiin käyttää mahdollisimman hyvin. Etelä-Karjalan Aasia -osaamiskeskittymä -hankkeen projektiasiantuntija Jyri Lintunen saattelee Oonot uuteen kotiin Rakuunamäelle ja esittelee suomalaisen asuintalon käytäntöjä; uudessa kodissa on paljon opittavaa, kaikkea mahdollista saunavuoroista jätteiden kierrätykseen. Yhdessä käydään vielä lähikaupassa ostamassa kaikkein tärkeimmät peruselintarvikkeet sekä vaippoja Momolle.

Kävellen tehty kauppamatka Lappeenrannan keskustassa näyttää parhaimmat puolensa japanilaiselle perheelle. Kaikki on lähellä, Lehmusten kaupunki näyttää vehreytensä, kaupasta löytyy kaikki tarvittava. Oonot ovat tyytyväisiä ensivaikutelmaan.

.Oonon perhe kaupassa..

Metsäinventoinnit ja metsävarojen suojelu kiinnostavat metsäasiantuntijaa

44-vuotias Katsumasa Oono on metsä- ja maataloustieteiden insinööri, joka työskentelee nykyisin Asia Air Survey -yrityksessä. Hän on myös vieraileva professori Kagoshiman yliopistossa.

Katsumasa Oono ei ole ensimmäistä kertaa Suomessa. Aiemmilla vierailuilla hän on viipynyt mm. Joensuun yliopistossa. Suomen metsänhoito ja siihen liittyvä osaaminen ja teknologia kiinnostaa Oonoa nytkin. Erityisenä kiinnostuksen kohteina ovat metsävarojen ja -laadun arviointi sekä hiilineutraalius.

Oonon yrityksessä kehitetään ohjelmaa, joka kerää informaatiota mm. metsävaroista (sijainti, puiden korkeus, laatu jne.). Ohjelman nykyversio on Japanissa käytössä paikallisviranomaisilla, jotka ovat vastuussa metsävaroista ja niiden suojelusta sekä maankäytön suunnittelusta. Myös täällä Suomessa Katsumasa Oono on kiinnostunut käytössä olevista metsänkäyttö- ja inventointiohjelmista. Hän haluaa myös selvittää, onko heidän ohjelmalleen markkinoita Suomessa, ja miten ohjelmaa voisi kehittää.

Seitsemän huippuammattilaista tutustuu maakuntaan

Etelä-Karjalan liiton organisoima ”3 Months by Lake Saimaa, Finland” -ohjelma käynnistyy täyteen vauhtiin heinä-elokuun taitteessa, kun seitsemän aasialaista huippuosaajaa perheineen saapuu Etelä-Karjalaan.

Ohjelman myötä eteläkarjalalaisille yrityksille ja organisaatioille on tarjolla huipputason kontakteja Aasiasta ja mahdollisuuksia yhteiseen liiketoiminnan kehittämiseen. Osallistujat ovat kiinnostuneita tutustumaan sekä Etelä-Karjalassa että koko Suomessa tehtävään TKI-toimintaan, myös investointi- ja rahoitusmielessä.

Useimmat ohjelman osallistujista ovat hyvin verkottuneita ja kokeneita senioritason henkilöitä, jotka toimivat joko johto- tai erityisasiantuntijatehtävissä tai ovat perustaneet oman yrityksen. Ohjelman tarkoituksena on tutustuttaa osallistujat eteläkarjalaiseen ja suomalaiseen vihreiden teknologioiden osaamiseen, yrityksiin ja alueellamme tehtävään tutkimukseen sekä edistää näiden kansainvälistymistä ja liiketoimintaa Itä-Aasian suuntaan.

Koko ryhmälle on suunniteltu ohjelma, jossa tutustutaan laajasti Etelä-Karjalan maakunnan mahdollisuuksiin työn ja vapaa-ajan näkökulmasta. Yhteinen ryhmäohjelma starttaa tervetuliaisjuhlalla 3.8., kun koko ohjelmaan osallistuva joukko on saapunut Etelä-Karjalaan. Silloin Oonon perheellä onkin paljon syytä juhlaan: Momo täyttää yksi vuotta.