Etelä-Karjalan liittoMaakuntahallitus päätti maakunta- ja sote-uudistuksen sulkemisen toimenpiteistä

Maakuntahallitus päätti maakunta- ja sote-uudistuksen sulkemisen toimenpiteistä

(Tiedote 18.3.2019)

Sipilän hallituksen mittava kuntia ja valtiota uudistavan ja maakunnat perustavan uudistushankkeen käsittely eduskunnassa päättyi
8.3.2019 samalla kun hallitus erosi. Maakuntiin on toimitettu ohje, jonka mukaan valmistelu päätetään 30.6.2019 mennessä.

Maakunnan liitot toimivat Valtioneuvoston pyynnöstä koko valmistelun ajan työn organisoijana. Nyt liittojen vastuulle jää projektin purkaminen, raportointi ja sulkeminen. Raportoinnin ja alasajon tulee olla näillä näkymin valmis 30.9.2019 mennessä. Etelä-Karjalan liitto ja uudistuksen projektitiimi vastaavat hankkeen loppuraportoinnista kansallisen ohjeistuksen mukaisesti ja saatavan rahoituksen puitteissa. Kun maakuntauudistustiimin toiminta on päättynyt, tuodaan maakuntahallitukselle loppuraportti käsitetäväksi.

Maakunnan liittojen tehtävät eivät lakkaa. Etelä-Karjalan liiton tehtävänä on jatkossakin edistää elinvoiman kehitystä. Valmistelun aikana tiivistynyt yhteistyön rakentajan rooli on ollut erittäin tärkeä sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäjä/tuottaja Eksoten sekä kuntien ja valtion kanssa. Hyvinvointi ja elinvoima ovat arjessa toisiinsa hyvin läheisesti liittyviä kokonaisuuksia. Toimijoiden yhteistyöstä tulee sopia jatkossakin, maakuntahallituksen kokouksessa todettiin.

Uudistuksen opit muistiin

Eri organisaatiot tekivät Etelä-Karjalassa ennennäkemättömän laajaa ja syvää yhteistyötä. Esimerkiksi hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen yhteistyön, lasten ja perheiden palveluiden, kotona asumisen turvallisuuden, työllisyyden ja maakunnan markkinoinnin esimerkit ovat olleet rohkaisevia.

Muutosjohtaja Aija Tuimala kertoi maakuntahallituksessa, että hän uskoo maakunnan kyllä pärjäävän tulevaisuudessa, mikäli resurssit käytetään viisaasti ja asukkaiden tilanteita tarkastellaan koko naisvaltaisesti. Huonosti talouttaan ja asiakkaitaan hoitava maakunta voidaan sivuuttaa helpommin kuin ketterä ja etukenossa toimiva maakunta, vaikka kooltaan pieni olisikin.

Etelä-Karjalassa maakunnan monialaisuus olisi tuonut hyötyä maakunnallisen sote-kokonaisuuden rinnalla. Maakuntien lukumääränä
18 ei liene itsestäänselvyys tulevissa hallitusneuvotteluissa, mikä on Etelä-Karjalan tulevaisuuden kannalta merkittävä asia.

Yhteistyörakenteita tarvitaan joka tapauksessa naapurimaakuntien kanssa. Etelä-Karjala voi kuitenkin tulevaisuudessa joutua myös valitsemaan suuntansa. Sotessa Uusimaa on tällä hetkellä lakisääteinen yhteistyön suunta. Maaseutu-, matkailu- tai liikenneasioissa yhteistyötä on tehty Kaakkois-Suomen ELY:n puitteissa Kymenlaakson kanssa. Yhteistä edunvalvontaa ja kehittämistoimintaa on myös Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan suuntaan.

Huhtikuussa valittava eduskunta ja hallitus tulevat määrittelemään seuraavan julkishallinnon uudistusmallin tavoitteet ja keinot, koska valmistelu tulee jatkumaan vähintäänkin soten osalta.

Hankkeen lopputyöt ja raportointi vaativat työvoimaa

Maanantaina 18.3. kokoontunut Etelä-Karjalan maakuntahallitus päätti linjauksista, joilla maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelu päätetään Etelä-Karjalassa.

  • Epävirallinen valmisteleva toimielin (VATE) toimii projektiryhmänä uudistushankkeessa, joten se vastaa päättämisen toimeenpanosta kuten työryhmä työskentelyn päättämisestä ja seurantaryhmän sekä poliittisen ohjausryhmän päätöskokousten järjestelyistä.
  • Projektin määräaikaisten henkilöiden työsuhteiden päättäminen toteutetaan kansallisen ohjeistuksen mukaisesti ja valtiolta
    saatavan rahoituksen puitteissa. Pääosa lomista pyritään pitämään työsuhteen aikana ja asia ratkaistaan tapauskohtaisesti.
  • Yhteistyösopimukset maakuntavalmistelun asian tunti ja sopimuksiin liittyen pidetään voimassa päättämisen ajan, joskin
    työvoiman tarve on erittäin rajallinen. Sopimuksen liitteet asiantuntijakorvauksista sovitaan uudelleen 1.4.2019 alkaen ja korvaukset ovat kiinteitä prosenttiosuuksia nimettyjen henkilöiden työ panoksista.
  • Muutosjohtaja Aija Tuimala työsuhde päättyy nykyisen sopimuksen mukaan 31.5.2019 ja hän ei jatka sitä. Hän pitää vuosilomansa 11.4.2019 alkaen eli käytännössä viimeinen työpäivä on 10.4.2019.
  • Aija Tuimalan tilalle muutosjohtajaksi 11.4.2019 lukien on nimetettävä uusi henkilö hankkeen lopputöiden ajaksi. Maakuntajohtaja Matti Viialainen nimitettiin oman toimensa ohella muutosjohtajaksi 11.4.2019 lukien. Maakuntajohtajalle on maksettu maakuntauudistukseen liittyvistä lisätehtävistä kuukausittaista lisätehtäväkorvausta 10% rahapalkasta.

Lisätietoja:
Aija Tuimala, puh: +358 40 869 6494
Jouko Kervinen, puh: +358 50 339 0998