Syksystä 2020 saakka työstetty Etelä-Karjalan liiton uusi toimintastrategia hyväksyttiin maakuntavaltuuston kokouksessa 15.3.2021. Toimintastrategiaa on valmisteltu laajassa yhteistyössä jäsenkuntien, sidosryhmien, liiton henkilöstön sekä liiton päättäjien kesken. Strategia ulottuu vuoteen 2025 saakka.
Etelä-Karjalan liiton toimintastrategia
Strategiatyötä ryhdyttiin tekemään samanaikaisesti organisaatiouudistuksen valmistelun kanssa. Sekä liiton strategialla että organisaatiouudistuksella tavoitellaan vaikuttavaa aluekehitystyötä sekä organisaatiokulttuuria, jossa korostuvat osaamisen yhdistäminen, yhteistyö ja työhyvinvointi. Uudistettu organisaatio astuu voimaan maalis – huhtikuun vaihteessa, samaan aikaan kun liiton uusi elinvoimajohtaja Jami Holtari aloittaa virassaan.
Maakuntajohtaja Satu Sikanen korosti maakuntavaltuustolle, että hyväksyttävänä oleva strategia koski Etelä-Karjalan liiton toiminnan suuntaamista. Etelä-Karjalan maakunnan kehittämistavoitteet määritellään aluekehitys lainsäädännön mukaisesti maakuntaohjelmassa, joka valmistellaan seuraavalle valtuustokaudelle 2022-2025. Maakuntavaltuusto saa maakuntaohjelman hyväksyttäväksi vuoden 2021 lopulla.
Etelä-Karjalan liiton toimintastrategiaa on valmisteltu nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä. Näkökulmia toiminnan suuntaamiseen on haettu tämän ajan trendeistä, kuten ikääntyminen ja muuttoliike, kuntatalouden kiristyminen, palvelujen sopeuttaminen ja suuntaaminen.
Alueelliset erot maakunnan sisällä ovat kasvussa. Maakuntavaltuustossa korostettiin, että Lappeenrannan kasvupotentiaalin vahvistamisella haetaan vipuvoimaa myös Imatran ja maakunnan muiden kuntien kasvuun. Lappeenrannan veturirooli otetaan huomioon liiton toiminnassa unohtamatta muita kuntia.
Liiton toimintaympäristön reunaehtoja määrittävät kasvavat sote-kustannukset ja sote-rahoitus. Ympäristön tila valttina ja vaatimuksena, sekä Saimaaseen ja luontoon liittyvät tehtävät, ovat jatkossakin tärkeässä roolissa. Samoin sijaintiin, rajaan ja Venäjään liittyvät asiat, jotka ovat aiempinkin olleet näkyvästi mukana liiton toiminnassa.
Toiminnan tarkoitus ja visio vuoteen 2025
Etelä-Karjalan toiminnan tarkoitus, missio, määritellään lyhyesti ja ytimekkäästi: ”Ajamme Etelä-Karjalan etua.
Yhdistämme osaamisemme. Toimimme kokoavana voimana rohkeasti ja kestävästi yli rajojen.”
Se visio, mihin Etelä-Karjalan liitto toiminnallaan tähtää on, maakuntajohtaja Satu Sikasen sanoin, kunnianhimoinen. Vuoteen 2025 tähtäävä visio lupaa: ”Muutamme tarinan suunnan.”
Tällä tarinalla viitataan sekä aluekehityksen haastavan suunnan kääntämisellä myönteisemmäksi kuin myös liiton sisäistä toimintaa. Liiton uudessa organisaatiossa nojataan aiempaa enemmän yhdessä tekemiseen ja tiimityöskentelyyn. Osaavasta työvoimasta on tärkeää pitää hyvää huolta.
Etelä-Karjalan liiton arvot
Kaikkien strategioiden pohjalta löytyvät organisaatioiden tärkeinä pitämät arvot. Etelä-Karjalan liiton toimintastrategian arvopohjaa puntaroitiin mm. henkilöstön työpajoissa. Keskeisiksi arvoiksi tuleville vuosille seuloutui neljä sanaa. Etelä-Karjalan liitto on toiminnassaan kokoava, läheinen, aito ja vaikuttava.
Sidosryhmiä, jäsenkuntia, asiantuntijoita ja valtion toimijoita jne. yhteen kokoavana tahona Etelä-Karjalan liitto on arvostettu osaaja, edunvalvoja ja yhteistyökumppani. Sanalla kokoava viitataan myös liiton henkilöstön sisäiseen tiimityöskentelyyn. Tavoitteena on tehdä joukkueena vaikuttavaa ja kestävää elinvoimatyötä. Koska liitto on läheinen jäsenkunnilleen ja alueen muille toimijoille, on sen kautta ja kanssa helppoa tehdä yhteistyötä.
Aitous arvona viittaa mm. karjalaiseen välittömyyteen ja ilolla tekemiseen. Pönötyksen sijaan tarvitaan aitoa yhteyttä toimintaympäristöön ja ymmärrystä asiakkaista, kuten kunnista, kuntalaisista ja elinkeinoelämän edustajista.
Vaikuttava Etelä-Karjalan liitto haluaa olla erityisesti maakunnan edunvalvonnassa. Vaikuttavuudessa uskotaan vahvasti yhteistyöhön, kuten missiossa todettiin: Etelä-Karjalan liitto voi toimia kokoavana voimana rohkeasti ja kestävästi yli rajojen.
.
Lisätietoja: maakuntajohtaja Satu Sikanen, p. 0400 661 318 [email protected]