Keväällä Etelä-Karjalan liitto avasi EU:n JTF-rahaston eli oikeudenmukaisen siirtymän rahaston ensimmäiset hankehaut. JTF-rahastolla lievennetään sosioekonomisia ja ympäristöllisiä haittavaikutuksia, joita vähähiilinen siirtymä aiheuttaa EU:n aluetalouksille ja työllisyydelle. Suomessa JTF-rahasto perustuu hallitusohjelman tavoitteeseen puolittaa turpeen energiakäyttö vuoteen 2030 mennessä. Etelä-Karjalan kehittämistarpeet ja tavoitteet on kirjattu alueelliseen siirtymäsuunnitelmaan. Siinä painopisteiksi on valittu:
- uuden elinkeinotoiminnan ja osaamisen kehittäminen aluetalouden uudistamiseksi ja vahvistamiseksi,
- uusiutuvan energian TKI-investoinnit ja innovointitoiminta,
- turvetuotannosta poistuvien alueiden kunnostaminen ja uudet mahdollisuudet.
Alueellista siirtymäsuunnitelmaa toteuttavia JTF-hankkeita voi hakea jatkuvasti, mutta hakemusten käsittelyä rytmittävät muutaman kuukauden mittaiset valintajaksot. Liiton rahoitustiimissä on arvioitu kaikki tähän mennessä hakuun jätetyt hakemukset, ja osasta on jo valmisteltu rahoituspäätöksiäkin. Seuraava valintajakso umpeutuu lokakuun lopussa ja vuoden viimeinen vuoden lopussa.
– Vaikka meiltä on haettu jo paljon enemmän JTF-rahoitusta kuin sitä tällä hetkellä on käytettävissä, eivät rahamme vielä ole aivan loppu. Siirtymäsuunnitelman mukaisia kehittämisideoita kannattaa siis edelleen hioa ja hakemuksia valmistella, kertoo aluekehityspäällikkö Heli Gynther.
Etelä-Karjalan liitolla oli avoinna myös 29.9.2023 päättynyt Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) hankkeiden haku. Tuohon hakuun liitto sai yhteensä yhdeksän hakemusta, joista kaksi oli ryhmähankkeita. Haettu tuen määrä on hyvin lähellä hakuun varattua tukisummaa eli 2,3 miljoonaa euroa. Haasteelliseksi tilanteen rahoittajien kannalta tekee kuitenkin se, että erityistavoite 1.3 ”PK-yritysten kasvun ja kilpailukyvyn parantaminen” herätti paljon enemmän mielenkiintoa kuin siihen on rahoitusta käytettävissä. Vastaavasti kiinnostus oli yllättävän laimeaa erityistavoitteen 2.1 ”Energiatehokkuustoimenpiteiden edistäminen ja kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen” mukaisille hankkeille. Hakuun jätettyjen hakemusten arviointi on liitossa nyt aloitettu. Hakijoihin ollaan yhteydessä arviointien jälkeen ja käsittelyn edetessä marraskuun alussa.
Lisätiedot: aluekehityspäällikkö Heli Gynther, [email protected], puh. 040 485 5109