Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson maakuntien yhteistyöryhmät kokoontuivat yhteisseminaariin Kouvolassa 5.2.2024 ja laativat samalla kannanoton, jossa linjataan Kaakkois-Suomelle tärkeimpiä kehittämistoimia sisällytettäväksi Itäisen Suomen ohjelmaan. Kannanotto on lähetetty mm. alueen kansanedustajille, keskeisille ministereille avustajineen sekä ministeriöiden edustajille. Kannanoton taustat löytyvät alla olevasta tiedostosta.
Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson maakunnan yhteistyöryhmät yhteisenä kannanottonaan esittävät seuraavia nopeita sekä pitkäjänteisiä Kaakkois-Suomen kehittämistoimia sisällytettäväksi Itäisen Suomen ohjelmaan:
- Vihreän siirtymän investointien edistäminen puhtaan energian saatavuutta ja logistisia yhteyksiä vientisatamiin tukemalla sekä suuren mittaluokan
investointien houkuttelu hyödyntämällä valtiontukien maksimaalinen liikkumavara (EU:n uusien valtiontukisääntöjen mahdollistamat mittavat tuet
sijoittuville teknologiayrityksille) - Sähkön jakeluverkon uudistaminen ja vahvistaminen
- Laadukkaan ja houkuttelevan sekä monipuolisen korkeakoulutuksen ja toisen asteen ammatillisen koulutuksen toimintaedellytysten vahvistaminen
- Matkailualan palveluinfrastruktuurin ja markkinoinnin sekä saavutettavuuden kehittäminen
- Nopeiden tietoliikenneyhteyksien edistäminen
- Julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen varmistaminen
Lisäksi Kaakkois-Suomen asemaan tarvitaan muutos osana EU:n alue- ja rakennepolitiikkaa ja resursointia kansalliseen aluekehitysrahoitukseen:
- Kaakkois-Suomi tulee nostaa EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelmakauden 2021–2027 resursoinnissa samalle tasolle Itä- ja Pohjois-Suomen kanssa.
- Kaakkois-Suomeen on kohdennettava peruuntuneesta Kaakkois-Suomi–Venäjä-rajaohjelmasta vapautunut kansallinen rahoitus.
- Kaakkois-Suomi on huomioitava nykyistä paremmin myös tulevaa 2028+-koheesiopolitiikan rahoitusta suunniteltaessa.
Kaakkois-Suomelle on suunnattava pitkäjänteisesti lisärahoitusta JTF-rahoituksen tyyppisesti siirtymään,
joka aiheutuu Venäjän rajan sulkeutumisesta. Rahoitus tulee kohdentaa TSI-hankkeessa laadittavan tilannekuvan ja siirtymäsuunnitelman pohjalta. - Lisäksi koko Kaakkois-Suomen on oltava I-tukialuetta yritystukien osalta.
- Suljetun Kaakkois-Suomi–Venäjä-Interreg-ulkorajaohjelman tilalle on alettava valmistelemaan uutta ulkoraja-alueohjelmaa.
Maakuntien yhteistyöryhmät ovat aluekehityslainsäädäntöön perustuvia maakunnallisia aluekehittämisen yhteistyöelimiä. MYRien kokoonpanoissa on edustettuna sekä viranomais- että työmarkkina- ja elinkeinoelämän järjestöt.
Lisätietoja:
Maakuntajohtaja Satu Sikanen, Etelä-Karjalan liitto, [email protected], 0400 661 318
Aluekehitysjohtaja Jussi Lehtinen, Kymenlaakson liitto, [email protected], 0400 644 206