(Innovaatiostrategian vuosiseminaari, tiedote 16.8.2018)
Maakunnassa on vahvaa osaamista ja tahtotila olla etevä edelläkävijä teollisuuden sivuvirtojen sekä jatkojalostuskelpoisen jätemateriaalin hyödyntämisessä. Etelä-Karjala ylitti jo vuonna 2017 reilusti valtakunnallisen jätehuoltosuunnitelman materiaalihyötykäytölle asettaman tavoitetason.
Yksi Etelä-Karjalan innovaatiostrategian kärkiteemoista on ”Uudet teolliset menetelmät ja materiaalit”. Teeman ajankohtaisena ilmentymänä on kiertotalousajattelu. Maakunnan tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnassa mukana olevat sidosryhmien edustajat kokoontuivat keskiviikkona 15.8.2018 Kehruuhuoneelle Lappeenrantaan strategian vuosiseminaariin. Tilaisuudessa oli noin 50 osallistujaa, jotka edustivat alueen kuntasektoria, yrityksiä, tutkimus- ja koulutussektoria, julkisia palveluorganisaatioita sekä yhdistyksiä.
Senior Advisor Christine Hagström-Näsi (kuvassa) CLIC Innovation Oy:stä toi kehittämisterveiset teollisuuden yhteistyöverkostoista. CLIC Innovation Oy on kansainvälisesti toimiva avoimen innovaatiotoiminnan operaattori. CLIC:in osakkaina on laaja joukko suomalaisia teollisuusyrityksiä sekä niiden kanssa tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa tekeviä organisaatioita.
Etelä-Karjalassa toimivia jäseniä ovat mm. UPM, Stora Enso, Metsä Group, Outotec, ja LUT. CLIC on käynnistämässä metsäteollisuden sivuvirtoihin liittyvää kiertotaloushanketta. Kaakkois-Suomesta suunnitellaan pilottialuetta alueen vahvan teollisuuden takia. Metsäperäiset kierrot ovat myös yksi painopistealue syksyn aikana valmistuvassa maakunnallisessa kiertotaloustiekartassa, josta kertoi valtakunnallisen CIRCWASTE hankkeen aluekoordinaattori Salme Muurikka Lappeenrannan kaupungin ympäristötoimesta.
Lappeenrannan teknillisellä yliopistolla toimii kuusi monitieteistä tutkimusalustaa. Yliopisto on koonnut parhaat voimat ratkaisemaan maailman polttavia ongelmia läheisessä yhteistyössä elinkeinoelämän ja muiden innovaatiotoimijoiden kanssa. RE-SOURCE-tutkimusalustan vetäjä Mari Kallioinen kertoi yhden alustan toiminnasta ja tavoitteista, joita ovat erityisesti biomassaan sekä harvinaisiin metalleihin liittyvät uudet kierrätys ja hyötykäyttömahdollisuudet. Asiaa tarkastellaan laaja-alaisesti huomioiden myös markkinoiden muuttuminen uudelleenhyödyntämisen yleistyessä tai uudenlaisen materiaalin vaatimat muutokset tuotantoteknologioihin. Tällä hetkellä merkittävä hanke on mm. Lappeenrannan kaupungin koordinoiman konsortion EU-rahoitteinen Urban Infra Revolution.
Yhtenä keskeisenä kumppanina kiertotalouden käytäntöön viemisessä on Kukkuroinmäen kiertotalousalue ja alansa edelläkävijänä maakunnallinen jäteyhtiö Etelä-Karjalan Jätehuolto (EKJH), jonka toimitusjohtaja Mika Suomalainen toi terveiset kentältä. Jätealan toimintaympäristön muutoksiin EKJH on varautunut toiminnassaan jo ennakoivasti ja on avoin yhteistyölle, jolla on synergiaa kuntien vastuulla olevan jätehuollon hoitamisen perustehtävään. Valtiovallalta alustajat toivovat johdonmukaista sääntely-ympäristöä ja pitkäjänteisiä panostuksia kiertotalousalan liiketoiminnan kehittämiseksi.
Lisätietoja Laura Peuhkuri, Aluekehityspäällikkö, Etelä-Karjalan Liitto 040-631 5970