Etelä-Karjalan maakuntahallitus sai 19.3.2018 kuulla viime vuoden lopulla aloitetun Aasia-hankkeen tähänastisista toimenpiteistä. Samalla maakuntahallitus hyväksyi Etelä-Karjalan toimijoiden yhdessä työstämän Aasia-strategian. Hallituksen kokouksessa vieraillut Aasia-asiantuntija Ding Ma kertoi maakuntahallitukselle myös konkreettisista tavoitteista, joihin strategiayhteistyöllä pyritään seuraavina vuosina.
Ding Ma korosti, että Aasia-strategian menestyksekkään jalkauttamisen kannalta on elintärkeää mobilisoida mukaan kaikki osalliset. Ideana on, että yhteinen hyväksytty strategiapaperi luo vahvaa yhteisen omistajuuden tunnetta sidosryhmien kesken. On tärkeää löytää yhteistä linjaa Etelä-Karjalan Aasia-toimintoihin.
Alku näyttääkin erittäin lupaavalta. Ding Man syksyinen verkottumiskierros otettiin innostuneesti vastaan paitsi Etelä-Karjalassa myös maakunnan rajojen ulkopuolella. Aasia-hankkeen tilaisuuksiin on myös osallistuttu hyvin, ja hanke on saanut mediahuomiota.
Nykytilasta tavoitetilaan
Aasia-asiantuntija Ma teki syksyn aikana laajan verkottumiskierroksen ja selvitti eri toimijoiden näkemyksiä ja tarpeita. Syksyn 2017 aikana laaditussa esiselvityksessä kartoitettiin maakunnassa toimivien tahojen Aasia-toimintoja sekä hahmoteltiin tavoitteellisia painopisteitä tulevaisuuden varalle. Niiden pohjalta on laadittu myös hankkeen tavoitteet.
Aasia-hankkeen kehitystoimenpiteet nivoutuvat neljään painopisteeseen:
- Etelä-Karjalan pk-yritysten kasvun ja kansainvälistymisen edistäminen Aasian kasvumarkkinoilla
- Aasialaisten suorainvestointien houkuttelu
- Kansainvälisen matkailun edistäminen ja aasialaisten matkailijoiden houkuttelu ja
- Koulutusyhteistyön ja kulttuurivaihdon edistäminen
Aasia-strategian tavoitteet vuosille 2018–2021:
1. Kuntien, maakunnan ja valtion palvelut muodostavat sujuvan arvoketjun pk-yritysten kansainvälistymisen edistämiseksi Aasian markkinoilla. Tavoitteellisesti ja suunnitelmallisesti hoidettuna, pk-yritysten liikevaihto Aasia-markkinoilla kasvaa.
2. Aasialaiset pääomasijoittajat arvostavat Etelä-Karjalaa gateway:nä EU:n ja Venäjän markkinoille (investoinnit yli 100 M€)
3. Saimaan alue nostetaan Suomen kolmen tärkeimmän matkailualueen joukkoon Helsingin ja Lapin rinnalle. Aasialaisten matkailijoiden yöpymiset Etelä-Karjalassa tuplaantuvat vuosittain.
4.Etelä-Karjala on valtakunnan kärki koulutusviennissä lukuvuosimaksutulojen vertailussa
5. Vierailu- ja tiedonvaihto aasialaisten kumppaneiden kanssa tiivistyy ja asukkaiden Aasia-kulttuurituntemus kasvaa.
6. Etelä-Karjala profiloituu kansainvälisesti aktiivisena maakuntana Aasia yhteistyössä.
Maakuntahallitus on tyytyväinen Ding Man vetämän strategiatyön etenemiseen. Painopisteiden määrittelyn ja tavoitteiden miettimisen ohella strategiasuunnittelua on viety pitkälle yksityiskohtaisiin toimenpiteisiin.
Tulevina vuosina Etelä-Karjalassa tartutaan mm. entistä napakammin ideoimaan ulkomaasta tuleville opiskelijoille ”kotoutumispalveluita”, tehdään kulttuuriyhteistyötä, järjestetään koulutustilaisuuksia aasialaisten matkailijoiden erityispiirteistä ja kehitetään investointistrategiaa ystävyyskaupunkiyhteistyölle. Aasia-asiantuntijan ja Aasia-toimijoiden työlistalta löytyy paljon muutakin mielenkiintoista. Kaiken kaikkiaan strategiapaperi sisältää yli kolmekymmentä ideaa siitä, mihin suuntaan maakunnan Aasia-toimintoja kannattaa lähteä kehittämään.
Lisätietoja: Aasia-asiantuntija Ding Ma, + 358 040 660 4015, e-mail: [email protected]