Etelä-Karjalan maakunnallinen liikennejärjestelmätyöryhmä piti lokakuun kokouksensa Parikkalassa. Kokouksen teemana olivat elinkeinoelämän kuljetukset, jotka ovat keskeisessä roolissa Suomen talouden toimivuudessa. Liikennejärjestelmän rooli kuljetusten sujuvuuden varmistamisessa on merkittävä ja sen vuoksi kokouksessa käsiteltiinkin erilaisten kuljetusten tarpeita liikennejärjestelmän näkökulmasta.
Elinkeinoelämän kuljetuksilla on useita keskeisiä tarpeita, jotka vaihtelevat toimialoittain ja yritysten mukaan. Tärkeitä tarpeita ovat muun muassa:
- Luotettavuus: Kuljetusten tulee olla aikataulussa ja tavaroiden perille saapumisen on oltava ennakoitavissa.
- Nopeus: Kilpailu vaatii usein nopeita toimitusaikoja, joten tehokkaat kuljetusratkaisut ovat välttämättömiä.
- Kustannustehokkuus: Yritykset etsivät jatkuvasti tapoja vähentää kuljetuskustannuksia ilman, että laatu kärsii.
- Joustavuus: Kyky sopeutua muuttuviin tarpeisiin, kuten tilausmääriin ja toimitusaikoihin, on tärkeää.
- Turvallisuus: Tavaroiden ja kuljetusvälineiden turvallisuus on ensiarvoisen tärkeää, erityisesti arvokkaiden tai herkkien tuotteiden kohdalla.
- Kestävyys: Ympäristöystävälliset ja kestävät kuljetusratkaisut ovat yhä tärkeämpiä asiakkaille ja sidosryhmille.
- Monimuotoisuus: Mahdollisuus käyttää eri kuljetusmuotoja (maantie, rautatie, vesi, ilma) tehokkaasti yhdessä.
Tässä artikkelissa tarkastellaan lähemmin metsäteollisuuden ja maidonkuljetusten tarpeita.
Liikennejärjestelmän monipuolisuus on tärkeää metsäteollisuudelle
Metsäteollisuus on merkittävä teollisuudenala Etelä-Karjalassa. Se on vahvasti riippuvainen toimivasta liikennejärjestelmästä. Puutavaran kuljetus metsistä tehtaille ja edelleen satamiin tai asiakkaille vaatii raskasta kalustoa ja hyvin suunniteltuja reittejä. Metsäteollisuuden kuljetukset ovat usein pitkiä ja raskaita, mikä asettaa erityisiä vaatimuksia teiden kantavuudelle ja kunnolle aina alemmalta tieverkolta valtateille.
Raideliikenne on tärkeässä roolissa metsäteollisuuden kuljetuksissa, sillä se mahdollistaa suurten tavaramäärien siirtämisen tehokkaasti ja ympäristöystävällisesti. Toimiva rataverkko ja riittävä junakalusto ovat välttämättömiä, jotta puutavara saadaan liikkumaan sujuvasti. Tavarajunien määrä Karjalan radalla on kasvanut kahden viime vuoden aikana paikoin jopa 60 %, mikä luo haasteita nykyisen radan toimivuudelle.
Myös vesikuljetusten määrä on kasvanut Saimaan sisävesiliikenteessä. Kasvu on ollut muutaman viime vuoden aikana yli 50 %. Vuonna 2023 Saimaalla kulki 1,4 miljoonaa tonnia raakapuukuljetuksia, mikä vastaa 28 000 rekkalastia. Liikenteen päästövähennystavoitteiden kannalta on merkittävää, että metsäteollisuuden kuljetuksissa pystytään hyödyntämään vesikuljetuksia vielä nykyistäkin laajemmin. Sen mahdollistamiseksi on tarpeen löytää keinoja aluskannan uusimiseksi Saimaan sisävesiliikenteessä. Lisäksi satamien infrastruktuurin ja yhteyksien toimivuus on tärkeää, jotta vientikuljetukset toimivat ilman viiveitä.
Maidonkuljetuksessa korostuvat tuoretuotteiden kuljetuksen haasteet
Maidonkuljetus on erinomainen esimerkki siitä, kuinka tärkeää liikennejärjestelmän moitteeton toimivuus on. Maito on tuoretuote, joka vaatii nopeaa ja luotettavaa kuljetusta tiloilta meijereihin ja edelleen kauppoihin. Jokainen viivästys voi johtaa tuotteen pilaantumiseen, mikä aiheuttaa taloudellisia tappioita ja ruokahävikkiä.
Maidonkuljetusten sujuvuuden varmistamiseksi tarvitaan hyvin ylläpidettyjä teitä ja tehokasta logistiikkaa. Erityisesti maaseudulla, missä maitotilat usein sijaitsevat, teiden kunto ja saavutettavuus ovat kriittisiä. Talvella teiden auraus ja kunnossapito korostuvat entisestään, jotta kuljetukset voivat jatkua keskeytyksettä.
Fyysisen saavutettavuuden lisäksi myös tietoliikenneyhteyksien ja sähköverkon toimivuus ovat merkittävässä roolissa maitotiloilla. 3G-verkon alasajo on lisännyt haasteita tiloilla, joista iso osa sijaitsee harvaan asutuilla alueilla kaukana taajamista. Ilman toimivia tietoliikenneyhteyksiä maitotilat eivät voi hyödyntää nykyaikaista teknologiaa eivätkä ylläpitää kestävää ja tehokasta tuotantoa. Myös sähkönjakelun katkeamattomuus on tärkeää muun muassa maidon jäähdytyksen vuoksi. Maito onkin hyvä esimerkki elinkeinoelämän kuljetuksista, joissa on huomioitava teiden kunnon lisäksi myös tietoliikenneyhteyksien ja sähköverkon toimivuus – myös syrjäisillä seuduilla.
Uusiutuvat polttoaineet parantavat kuljetusten ekologista kestävyyttä
Raskaan liikenteen polttoainevalinnat ovat keskeisessä roolissa, kun pyritään vähentämään liikenteen ympäristövaikutuksia. Vaikka sähköajoneuvot ovat yleistyneet henkilöautojen keskuudessa, tällä hetkellä biokaasu tarjoaa monia etuja erityisesti raskaassa liikenteessä.
Biokaasu on uusiutuva energianlähde, joka tuotetaan orgaanisesta jätteestä, kuten maatalouden sivutuotteista ja jätevedestä. Sen käyttö vähentää kasvihuonekaasupäästöjä merkittävästi verrattuna fossiilisiin polttoaineisiin. Raskaiden ajoneuvojen kohdalla biokaasu tarjoaa pidemmän toimintasäteen verrattuna sähköajoneuvoihin. Sähkökuorma-autojen akkuteknologia ei vielä pysty tarjoamaan riittävää kantamaa pitkille matkoille ilman usein toistuvia lataustaukoja, mikä voi olla logistisesti haastavaa.
Jakeluverkko on keskeisessä roolissa biokaasun käytön mahdollistamisessa elinkeinoelämän kuljetuksissa. Laaja ja kattava jakeluverkosto varmistaa, että biokaasua on saatavilla siellä, missä sitä tarvitaan. Tämä edellyttää investointeja biokaasun tuotantolaitoksiin ja jakeluasemiin, erityisesti maaseudulla ja teollisuusalueilla, missä kuljetustarpeet ovat suurimmat. Hyvin toimiva jakeluverkko tekee biokaasun käytöstä houkuttelevan vaihtoehdon yrityksille, jotka haluavat vähentää hiilijalanjälkeään ja edistää kestävää kehitystä.
Sujuvat kuljetukset osa huoltovarmuutta
Kokouksen päätteeksi osa Etelä-Karjalan liikennejärjestelmätyöryhmän jäsenistä tutustui Heli ja Vesa Parvisen upouuteen navettaan Särkisalmella. Parviset vahvistivat, että kokouksessa esiin nostetut haasteet ovat arkipäivää maitotiloilla.
Suomen huoltovarmuuden kannalta on tärkeää, että elinkeinoelämän kuljetusten sujuvuus sekä toimivat tietoliikenneyhteydet ja sähköverkot turvataan tiheään asuttujen taajamien lisäksi myös harvaan asutulla maaseudulla. Elinkeinoelämän kuljetuksilla varmistetaan Suomen talouden toimivuus, ja usein näiden kuljetusketjujen lähtöpiste sijaitsee harvaan asutuilla alueilla. Tämän vuoksi on ensiarvoisen tärkeää huolehtia myös harvaan asuttujen alueiden tie-, tankkaus- ja sähköverkoista sekä tietoliikenneyhteyksistä. Ne kaikki ovat merkittävä osa logistista järjestelmää.
Lisätietoa: liikenneasiantuntija Sonja Tynkkynen, [email protected]