Etelä-Karjalan liittoPitää nähdä iso itäsuomalainen kuva ja nurkkakuntaisuuden sijaan koottava voimat

Pitää nähdä iso itäsuomalainen kuva ja nurkkakuntaisuuden sijaan koottava voimat

(15.10.2018, Maakuntajohtajan blogi on julkaistu ensin Etelä-Saimaan kolumnina 13.10.2018)

Rantasalmella kohotettiin Itä-Suomea nousuun 11.–12.10. viiden maakunnan yritysjohtajien, luottamushenkilöiden ja virkamiesten voimin. Syytä onkin, sillä väen väheneminen ja muuta maata heikompi työllisyys kaipaa järeitä käytännön toimia suunnan kääntämiseksi.

Suomen Pankin entinen pääjohtaja Erkki Liikanen ja Keskon pääjohtaja Mikko Helander puhuivat sen puolesta, että yhdessä koko Itä-Suomi on paljon enemmän kuin maakunnat tai kunnat erikseen. (Artikkelin yllä oleva kuva on Mikko Helanderin esityksestä.)

Ainutlaatuinen järviluonto, kiehtova pitkä itäraja, kaksi yliopistoa ja koko muu toimiva koulutusjärjestelmä sekä iso vientiteollisuus maailmanluokan yrityksineen ja korkeatasoiset kulttuuritapahtumat luovat vankan perustan yhteiselle menestystarinalle.

Viesti Linnasaaren kansallispuiston ääreltä oli: Pitää nähdä iso itäsuomalainen kuva ja nurkkakuntaisuuden sijaan yhdistää voimat. Muutoin jäämme pahasti jälkeen Etelä-, Länsi- ja jopa Pohjois-Suomesta. 

Itä-Suomelle on tehtävä konkreettinen kasvuohjelma ja toteutettava se yhdessä yritysten, kuntien, maakuntien ja korkeakoulujen sekä tietenkin valtiovallan kanssa. Itä-Suomen äänen on kuuluttava painokkaasti seuraavassa hallitusohjelmassa sekä EU-rahojen kohdentamisessa.

Tapahtumassa polkaistiin liikkeelle yhteinen Euroopan kulttuuripääkaupunkihanke, jossa kilpailijoina ovat Tampere ja Oulu. Maan liikennejärjestelmäsuunnitelmaan halutaan yhdessä uusi nopea Porvoo-Kouvola itärata, jotta matka-ajat lyhenisivät tuntuvasti sekä Karjalan että Savon radalla.

Luumäki-Imatra-valtakunnan raja -kaksoisraide, Saimaan kanavan sulkujen pidennys ja Parikkalan rajanylityspaikan avaaminen yhdistämään Saimaata ja Laatokkaa sekä vauhdittamaan metsäteollisuuden nousua ja investointeja, saivat tukea.

Finpulpin puolentoista miljardin investointi Kuopiossa tulee olemaan hyvä esimerkki järeistä toimista, jonka vaikutukset heijastuvat positiivisesti koko alueelle ja myös tänne Saimaan etelärannalle saakka.

Maakuntajohtaja Matti Viialainen