Etelä-Karjalan liittoSisävesiliikenteen kehittäminen alkoi hankkeena ja jatkuu verkostotyönä

Sisävesiliikenteen kehittäminen alkoi hankkeena ja jatkuu verkostotyönä

Puun uittoa kesäisessä maisemassa.

Toukokuusta 2023 helmikuuhun 2025 käynnissä ollut Logistiikan Vuoksi -hanke syntyi tarpeesta kehittää Vuoksen vesistöalueen rahtiliikennettä. Hanke kokosi yhteen Vuoksen vesistöalueen kaupungit ja metsäteollisuusyritykset, jotka ovat sisävesikuljetusten pääkäyttäjiä ja joiden yhteinen päämäärä on tuottanut hyviä tuloksia. Vuosien 2021–2023 välillä kuljetusmäärä on kohonnut noin 970 000 tonnista lähes 1,4 miljoonaan tonniin. Määrä vastaa 28 000 rekkalastillista. Noin 40 % puusta kuljetetaan uittamalla ja 60 % aluskuljetuksina Vuoksen vesistöalueen pohjoisosista pääosin Etelä-Karjalaan. Sisävesikuljetusten toimivuuden takaaminen maantie- ja raidekuljetuksia täydentävänä vaihtoehtona on entistä tärkeämpää niin teollisuuden kuin eri viranomaisten logistisiin tarpeisiin. Vallitseva geopoliittinen tilanne on korostanut itäisen Suomen strategista merkitystä koko Euroopalle. Vesistö pilkkoo alueen tehokkaasti, mikä on syytä ottaa huomioon myös huoltovarmuuden ja varautumisen näkökulmasta.

Logistiikan Vuoksi -hankkeen aikana ehdittiin tarkastella sisävesiliikennettä useasta näkökulmasta ja pureutua selvityksissä esiin tulleisiin toimintaympäristön tarpeisiin. Konkreettisista kehityskuluista voidaan nimetä esimerkiksi se, että varustamoiden henkilöstöpulaa on lähdetty helpottamaan Kotkan-Haminan seudun koulutuskuntayhtymä Ekamin järjestämällä ja merikapteeni Petri Luotion vetämällä Kotimaanliikenteen laivuri -koulutuksella.

Saimaan syväväylien satamilla ei ole myöskään ollut aiemmin käytössä digitaalista tilannekuvajärjestelmää, joka mahdollistaisi laivaliikenteen ajantasaisen seurannan, laiturivarausten ja palvelujen tilaamisen satamissa yhden järjestelmän kautta. Hankkeen aikana kartoitettiin mahdollisia järjestelmiä, joista lopulta päädyttiin valitsemaan laajalti merisatamissa käytössä oleva Fintrafficin Port Activity.

Aluskuljetusten kasvua rajoittaa saatavilla oleva laivakapasiteetti ja talvikausi, jolloin vedet ovat osittain jäässä. Laivakaluston uudistaminen onkin yksi tärkeimmistä tavoitteista, joka nousi hankkeen myötä esille ja johon olisi syytä aktiivisesti etsiä ratkaisu.

Kehittämistyötä jatketaan entistä suuremmalla joukolla ja uudenlaisena verkostona

Kainuun liiton rahoittama Logistiikan Vuoksi -hanke päättyi helmikuun 2025 lopussa, mutta kehittämistyötä päätettiin jatkaa hankkeen aikana rakentuneen laajan verkoston yhteistyöllä. Lappeenrannan, Joensuun, Kuopion, Savonlinnan ja Varkauden kaupunkien sekä Metsä Groupin, Stora Enson ja UPM:n joukkoon ovat liittyneet Kiteen ja Nurmeksen kaupungit sekä Etelä-Karjalan, Pohjois-Karjalan, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakuntien liitot. Yhteistyötä tehdään tiiviisti myös Puolustusvoimien, Rajavartiolaitoksen ja pelastuslaitosten kanssa. Hankkeessa toimineet työryhmät jatkavat toimintaansa, mikä osoittaa toimijoiden sitoutumisen ja halun yhteiseen kehittämiseen. Verkoston työskentelyä luotsaa Lappeenrannan kaupungin projektipäällikkö Marja Eskman, joka toimi myös hankkeen vetäjänä. Jatkon Eskman näkee seuraavasti:

– Yhteistyön tavoitteena on kehittää sisävesiliikennettä vastaamaan eri sidosryhmien tarpeita ja viedä entistä ponnekkaammin sisävesiliikenteen kehitystarpeita eteenpäin, Eskman tiivistää.

Hankkeen osapuolet haluavat lisätä kansallisten ja EU-tason päättäjien tietoisuutta sisävesien merkityksestä ja teollisuuden logistisen toimintaympäristön parantamisen tärkeydestä Vuoksen vesistöalueen kaupunkien elinvoimalle. Suomen sisäisen tietoisuuden kasvattamiseksi järjestettiin vapun jälkeisellä viikolla infowebinaari, jossa oli 48 osallistujaa. Webinaari sai todella hyvän palautteen, ja jatkoa vastaaville tilaisuuksille on jo pohdittu. Hankkeen aikana törmättiin siihen, että käsitys siitä, mitä kaikkea liikennettä sisävesillä voi nykyaikana olla, on osin vanhentunutta. Törmäämme myös helposti tämän hetken haasteisiin, kuten Saimaan kanavan tilanteeseen, mikä näivettää ajattelua mahdollisista tulevista kehityskuluista. Sekä vesiliikennettä että muitakin yhteyksiä rakennetaan kuitenkin vuosikymmenten päähän. Vuoksen vesistöalueella voisi olla potentiaalia toimia kokeiluympäristönä erilaisille tulevaisuuden vesiliikenteen ratkaisuille.

Kirjoittaja on Logistiikan Vuoksi -verkoston edunvalvontatyöryhmän puheenjohtaja, Etelä-Karjalan liiton yhteyspäällikkö Niina Sinkko


Kuva ylhäällä: Marja Eskman