Etelä-Karjalan liittoYhteistyössä ilmastohaasteiden kimppuun

Yhteistyössä ilmastohaasteiden kimppuun

Maria Jokela, jonka paidassa on Meil kaikki kiertää -rintamerkki.

Ympäristöministeriön rahoittama Ilmastotekoja ja -osaamista Etelä-Karjalaan -hanke on toiminut tammikuusta 2022 alkaen ja tukenut pieniä kuntia ilmastotyössä. Hanke on ollut hyvin käytännönläheinen ja sen aikana on tarjottu monenlaista tietoa ja tukea Parikkalaan, Ruokolahdelle, Rautjärvelle, Taipalsaarelle, Savitaipaleelle, Lemille ja Luumäelle. Alueen yhteistyö ilmastoasioissa on hankkeen aikana tiivistynyt mukavasti ja poikinut uusia rahoitushakuja työn tehostamiseksi. Lisäksi hanke on tuonut ilmastotyötä lähemmäs kaikenikäisiä kuntalaisia. Alla poimintoja hankkeessa kehitetyistä ja toteutetuista toimenpiteistä.

Ilmastofestarit osana osallistavaa ja toiminnallista ilmastokasvatusta

Monipuolinen ammattilaisten työryhmä kehitteli vuonna 2022 ilmastofestarikonseptin tarjoamaan yläkoulu- ja lukioikäisille nuorille ilmastotietoa ja -ratkaisuja. Festarikiertue kävi läpi lähes kaikki pienten kuntien yläkoulut ja lukiot vuosien 2022 ja 2023 aikana. Ilmastofestareiden työpajoissa nuoret pääsivät muun muassa selvittämään roolipelin avulla hiilijalanjälkiä, rakentamaan kiertotalouskylää ja laatimaan ilmastovaikuttajan käsikirjaa. Aamupäivän pituisilla festareilla tutkittiin lisäksi, mistä kännykkä on tehty, autettiin norppaa säilymään Saimaalla ja tutustuttiin ruokahävikkiin. Ilmastopaneelissa nuoret saivat esittää kiperiä kysymyksiä kuntien virkahenkilöille ja päättäjille.

Ilmastofestareita olivat liiton lisäksi järjestämässä LUT Junior University, Lappeenrannan kaupunki, Suomen luonnonsuojeluliitto, Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy, Etelä-Karjalan Kärki-Leader ry, Saimaan Virta ry, Saimaan ammattiopiston Luonto- ja ympäristöala, 4H ja Kaakkois-Suomen ELY-keskus.

Ilmastofestarit saivat positiivista palautetta toiminnastaan, ja kysyntää samankaltaiselle toimintamallille on. Idea toiminnan jatkamisesta onkin jo kypsymässä.

Itä-Suomen ilmastokonferenssista potkua kuntien ilmastotyöhön

Etelä-Karjalan liitto järjesti Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakuntaliittojen kanssa ensimmäisen Itä-Suomen ilmastokonferenssin helmikuussa 2023. Konferenssi pidettiin Savonlinnassa, ja maakunnista oli mahdollisuus saapua paikan päälle yhteiskuljetuksin. Puhujina oli rautaisia asiantuntijoita, jotka toivat monipuolisesti esille kuntien ja alueiden käytäntöjä ja mahdollisuuksia ilmastotyössä. Maankäyttösektorin ilmastovaikutuksia luotaavassa paneelissa kuultiin mielenkiintoisia näkökulmia esimerkiksi metsien käyttöön. Tapahtumaan osallistui yli 70 henkilöä, ja palaute oli erittäin positiivista. Toiveissa onkin luoda konferenssista vuotuinen tapahtuma.

Meil kaikki kiertää -kiertotalouskiertue asukkaiden oppaana

Meil kaikki kiertää -kiertotaloustapahtumakonsepti on kehitetty yhteistyössä Lappeenrannan kaupungin kanssa. Mukana järjestelyissä ovat myös Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy, Saimaan Virta ry:n ETKATEX-hanke, LAB-ammattikorkeakoulun ASKI-hanke, Etelä-Karjalan Martat, Lappeenrannan kaupunki ja Imatran kaupunki. Kuntien asukkaille ja vapaa-ajan asukkaille kiertotalouteen liittyvää tietoa ja ratkaisuja tarjoavat tapahtumat rantautuvat tulevan kesän aikana maakunnan pienten kuntien kesätoreille sekä paikallisiin kesätapahtumiin. Tapahtumissa tarjotaan monipuolista tietoa kiertotaloudesta, kuten korjauksesta, kierrätyksestä, kompostoinnista, jätehuollosta ja puutarhajätteiden lajittelusta. Noin 2–3 tunnin tapahtumassa myös lapset pääsevät osallistumaan kiertotalousteemaan muun muassa Lajittele roskat -konseptin muodossa. Meil kaikki kiertää -kiertotaloustapahtumien aikataulu on nähtävillä Etelä-Karjalan tapahtumat -sivustolla.

Blogitekstin kirjoittajat: Etelä-Karjalan liiton ympäristöasiantuntija Laura Blomqvist, [email protected], 040 139 0173, ja projektiasiantuntija Taru Astikainen, [email protected], 040 672 4284


Yläreunan kuvassa Maria Jokela (Greenreality Lappeenranta) Meil kaikki kiertää -tapahtumassa Luumäellä