Etelä-Karjalassa on kohta lähes kahden vuoden ajan kehitetty ennakointia. Ennakointi voi tuntua vähän hähmäiseltä ja väisteltävältäkin asialta, mutta kyse on yksinkertaisesti tulevaisuussuuntautuneesta ajattelusta ja toiminnasta. Voimme vaikuttaa tavoiteltavaan tulevaisuuteen päätöksillämme ja valinnoillamme.
Etelä-Karjalan ennakointia tehdään yhdessä
Varsinaisessa ennakointiryhmässä on Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen ja Etelä-Karjalan liiton lisäksi edustukset alueen keskeisimmistä oppilaitoksista ja koulutuksenjärjestäjistä (LUT ja LAB, Etelä-Karjalan koulutuskuntayhtymä), Lappeenrannan ja Imatran kaupunkien yrityspalveluista, yrittäjä- ja kauppakamarijärjestöistä, Kaakkois-Suomen TE-toimistosta, Etelä-Karjalan hyvinvointialueelta (EKHVA), TE2024-työllisyyspalvelu-uudistusta valmistelevasta Elinvoimaa Etelä-Karjalaan -hankkeesta sekä työntekijäjärjestöistä.
Ennakointiryhmässä on muun muassa arvioitu kaksi kertaa vuodessa alueellisia kehitysnäkymiä, päätetty maakuntakohtaisista toimialakartoituksista, jotka Etelä-Karjalan jatkuvan oppimisen verkostotiimi on toteuttanut useilta toimialoilta sekä käyty läpi erilaista, ajankohtaista ennakointiin liittyvää toimintaa.
Aiemmin ennakointiryhmä ei kuitenkaan ole tuottanut varsinaista ennakointitietoa, linjannut tai ohjannut säännöllisesti muuta ennakointitiedon tuottamista tai siihen liittyvää prosessia eikä viestinyt tai tuottanut kannanottoja tai katsauksia Etelä-Karjalan ennakointiin liittyen. Maakuntajohtaja on ohjannut työtä siten, että ennakointiryhmän tulisi hyvin laaja-alaisen ennakointityön sijaan keskittyä koulutukseen ja osaamiseen liittyvään ennakointiin. Ryhmä on ylätasoinen ja käytännön ennakointityö alueen organisaatioissa on jäänyt hahmottumattomaksi.
Luotain-hankkeessa kehitetty maakunnallisen ennakoinnin toimintamalli ja verkosto
Etelä-Karjalan ennakointiryhmä on ollut aloitteellinen kaksivuotisen Luotain-ennakointihankkeen (1.3.2023 – 28.2.2025) liikkeelle panossa ja toiminut myös hankkeen ohjausryhmänä. Luotaimessa on kehitetty ennakoinnin maakunnallista toimintamallia ja verkostoa, jota työtä useat maakunnat ovat tehneet jo aiemmin ja useilla hankkeilla tai projekteilla kuten esimerkiksi Kymenlaaksossa ja Etelä-Savossa.
Luotain-hankkeen päätavoitteena on alueellisen ennakoinnin kehittäminen ja yhteistyön lisääminen alueen eri toimijoiden kesken hyödyntäen jokaisen osaamista luoden yhtä yhteistä tulevaisuuskuvaa. Tavoitteena on myös se, että ennakointitietoa ja ennakointiapua on alueellisesti saatavilla mm. alueen yrittäjien, kuntien, kouluttajien ja uraohjausta tekevien käyttöön. Osatavoitteena on ennakointiosaamisen vahvistaminen ja tulevaisuusajattelun arkipäiväistyminen niin yksilöiden, organisaatioiden kuin alueen tasolla.
Eteläkarjalaisessa maakunnallisen ennakoinnin toimintamallissa tieto jalostuu tulkinnan kautta toiminnaksi ja toimenpiteiksi.
Mallissa on säännöllisiä ennakointitietosyötteitä, kuten esimerkiksi Sitran Megatrendit, alueelliset kehitysnäkymät, toimialakartoitukset ja vuosittaisen alue-ennakoinnin seminaarin esitykset. Epäsäännöllisemmin tuotettuja (kansallisia tai kansainvälisiä) materiaaleja ovat esimerkiksi ennakointiraportit, mietinnöt, muiden valmistelemat skenaariotyöt, hanketulokset tai mielenkiintoinen kirjallisuus ja menetelmät.
Näiden pohjalta nousseita ilmiötarkasteluja tai havaintoja pohditaan mallissa systemaattisesti alueella käytävissä keskusteluissa Etelä-Karjalan ennakointiryhmässä sekä hankkeen aikana toimintamallia kehittäneessä, vapaamuotoisemmassa Tulevaisuuden tekijät –ryhmässä. Tietoa merkityksellistetään alueen näkökulmasta. Tuotokset julkaistaan blogiteksteinä Etelä-Karjalan liiton ennakointisivuilla.
Keskustelujen ja blogien havainnot viedään tapahtumiin ja toimijoille, kuten esimerkiksi Etelä-Karjalan koulutuskuntayhtymän Tulevaisuus ja työelämä -foorumiin, Maakuntapäivään sekä päätöksentekijöiden saataville. Tärkeää on, että tieto jalostuu johtamisen ja toiminnan tueksi eikä jää vain pyörimään työryhmiin. (Joita työryhmiä sivumennen sanoen tässä maakunnassa on aika paljon.)
Ennakointimalli testattavana
Ennen Luotain-hankkeen päättymistä mallia vielä testataan. Olennaista on tunnistaa, kuka tietoa ja toimintaa tarvitsee ja hyötyy siitä. Ennakointia palveluna muotoillaan ja suunnataan tarpeiden mukaisesti. Jos palvelu koetaan hyödylliseksi, se resursoidaan ja sitä kehitetään, tarpeeton kuihtuu pois.
Tarkoitus on, että ennakointiryhmän ja Tulevaisuudentekijöiden alueellistama ja merkityksellistämä tieto muun muassa viedään kaksi kertaa vuodessa erityisesti Lappeenranta-Imatra-kaupunkiseudun työvaliokuntaan eli käytännössä alueen kaikille kuntajohtajille vietäväksi tarpeelliseksi katsotuilta osin kuntien päätöksenteon tueksi. Tämä ei välttämättä riitä, vaan on mietittävä, miten tieto varmasti saadaan myös alueen luottamushenkilöille, ja tarvitaanko sitä varten esimerkiksi vuosittainen Ennakointifoorumi, joka voisi olla Etelä-Karjalan liiton Maakuntapäivän yhteydessä tai erillisenä. Lähtökohtainen ajatus on, että tulevaisuuteen voidaan vaikuttaa päätöksillä ja valinnoilla, panostuksilla ja pihistyksillä, joissa luottamushenkilöillä on keskeinen päätöksentekorooli. Myös yksityisen sektorin päätöksentekijöiden olisi saatava yhteistä ennakointi- ja tulevaisuustietoa tarpeidensa mukaisesti.
Tulevaisuuden elinvoimatekijöiden ennakointia
Luotain-hankkeessa on mukana kaksi keskeistä koulutuksen järjestäjää, ja yhteistyötä on tehty myös työllisyyspalveluja uudistavan Elinvoimaa Etelä-Karjalaan -hankkeen kanssa. Vaikka näkökulma on näin korostetummin ollut koulutuksessa, osaamisessa ja työllisyydessä, tarpeellista on pohtia myös laajemmin alueen elinvoimaa. Näistä esimerkkeinä voisivat olla yritysten toimintaedellytykset, alueen palvelutarjonta, arjen ja asumisen turvallinen tulevaisuus, ja miltä ylipäätään elämä Etelä-Karjalassa voisi näyttää tulevaisuudessa. Lisäksi on havaittu, että verkostossa mukana olevien organisaatioiden sisäistä ennakointitoimintaa ja -prosesseja pitää kehittää, jotta meillä on annettavaa ennakointiverkoston toimintaan.
Luotain-hanke on ensimmäinen Etelä-Karjalan ennakoinnin kehittämishanke eikä asia sillä tule vielä valmiiksi. Esimerkiksi maakuntarajat ylittävä ennakointityö ja ennakoinnin erilaisten osa-alueiden vahvistaminen tarvitsee vielä tekemistä. Ajatuksena onkin ollut kehittää eteläkarjalaisen ennakoinnin elinkelpoisin toimintamalli, jolla on aito jatkumo hankkeen jälkeenkin. Haluaisitko Sinä tai oma organisaatiosi olla tässä jatkumossa mukana? Ota yhteyttä!
Kirjoittaja on Etelä-Karjalan liiton aluekehitysasiantuntija Anni Laihanen.
[email protected], 040 483 5216
P.S. Luotain-hankkeen loppuseminaari pidetään torstaina 6.2.2025 klo 13–16. Paikkana on Kulttuuritila Nuijamies. Kerromme toki hankkeen tuloksista, mutta erityisenä teemana on tulevaisuusvalta, ja keynote-puhujaksi on sovittu Sanna Rekola Sitrasta.